annatext.serwis
Temat: PIWO - które najlepsze ?
według was afkors :]
Nie ma nic lepszego niż chłodny, czarny, gorzki guiness z grubą białą pianką.
Lepsze, chociaż mniej popularne, szczególnie u nas są ciemne piwa rodem z belgii, albo jasne z górnej fermentacji.
No i oczywiście rządzą piwa NIEPASTERYZOWANE!!! (do dostania lokalnie szczególnie w specjalistycznych sklepach z alkoholami) Po spróbowaniu czegoś takiego wszystko inne sprzedawane w puszkach i butelkach pod nazwą piwo to najzwyczajniejszy SYF
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=100355
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
1. Brouwerij Haacht : Tongerlo Triple Alkohol: 8% Ekstrakt: ? Rodzaj: piwo jasne (triple), górnej fermentacji (ang. tripel ale) Wysycenie średnie i średnotrwałe (ok. 5 minut). Piana biała, gęsta, utrzymuje się ok. 5 minut, a kożuszek jest gruby na 0,5 cm. W woni dominujący jest chmiel. Kolor słomkowy - jasny. Cierpkawe na wejściu, a potem głęboka goryczka zbalansowana posmakiem słodu. Rześkie. Dobra rzecz. Dostępne: Alma, SB Cena za butelkę 0,33 litra b/w:8,59 PLN. 2. Brouwerij Haacht : Tongerlo Brune Alkohol: 6% Ekstrakt: ?...
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: Brytyjska historia na talerzu
właśnie oglądam czasy Restauracji Stuartów - mówią, że nawet dzieci po odstawieniu od piersi zaczęły pić Ale (typowe brytyjskie piwo górnej fermentacji), bo wody im nie wolno było
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=16017
Temat: Oferta dnia Allegro (22-05-2007)
...z rurką fermentacyjną - rurka do rozlewu z elastycznym wężem, - kapslownica ręczna "Greta", - 50 kapsli, - areometr piwowarski ze skalą Ballinga 0-25°, - cylinder pomiarowy do areometru, - łyżka piwowarska, - środek dezynfekcyjny Chemipro OXI 100g, - wąż piwowarski do dekantacji, - myjka do butelek, - reduktor osadów, - szczegółowa instrukcja użytkowania. - surowce na 22,5 litra piwa jasnego górnej fermentacji (11*Blg, ok. 4,5% alk. obj.). - drukowany poradnik "Jak warzyć piwo" - opis warzenia od A do Z ! Informacje dodatkowe: W komplecie znajdują się surowce na pierwsze warzenie 22,5 litra własnego piwa oraz drukowany poradnik A do Z "Jak warzyć piwo" Cena: 249,00 zł + przesylka (14zl lub 17zl) Link do oferty w serwisie Allegro.pl:...
Źródło: basiek1989.fora.pl/a/a,228.html
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
...Druga butelka: chyba jednak jagody. Trzecia butelka: trzepnęło. Czy w przyrodzie występują jagodojeżyny? Skomplikowane piwo, rześkie i pyszne. Horum omnium fortissimi sunt Belgae. I wszystko jasne. Pić! Dostępne: PiP Drużbickiego Cena za butelkę 0,250 litra b/w:5,99 PLN. http://www.needmorebeer.com/saison-regal.htm 3. Brouwerij Haacht : Tongerlo Blond Alkohol: 7,5% Ekstrakt: 15° (z etykiety nie wynika) Rodzaj: piwo jasne (double), górnej fermentacji Wysycenie średnie i długotrwałe (ok. 7 minut). Piana biała, gęsta. Woń: miód. Kolor: lager (słomkowy). Smakowo - bardzo delikatne, jednak jak na mój gust goryczka prawie nie odczuwalna. Może być, ale bez żadnej rewelacji. Dostępne: PiP Drużbickiego Cena za butelkę 0,33 litra b/w:7,99 PLN. http://www.haacht.com/jsp/index.jsp?langua...lt_folderid=156 Firma, która sprowadza belgijskie piwa to:...
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
1. Brasserie de Silly: Scotch Alkohol: 8,0% (wg. katalogu 7,5 %) Ekstrakt:17,2° Rodzaj: Górnej fermentacji Wysycenie słabe i krótkotrwałe. Piana koloru kremowego, ale słaba i szybko siada. Kożuszek grubości 1 cm. Kolor: ciemny rubin. Klarowne. Woń delikatna, ale tej nuty zapachowej nie jestem w stanie rozgryźć. Lekko słodkawe i żadnego dobicia. Brakuje mi tego drugiego dna. Mdłe. Nie polecam. Wolę bardziej wyraziste piwa. Dostępne: PiP Tatrzańska Cena za butelkę 0,33 litra b/w:7,79 PLN....
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: Zlot 23.08.2008 - Grodzisk Wlkp. , a także Zgniła pyra 04.10
...Tutaj jest opis tej imprezy przez jednego z organizatorów http://www.motocykl-lech.pl/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=73 Zlot ten będzie jako jedna z wielu imprez, które towarzyszą świętu głównemu, czyli BIESIADA PIWNA, LETNIA SZKOŁA PIWOWARÓW, a wiadomo, że w Grodzisku było robione piwo GRODZISKIE - czyli jedno z niewielu piw w polsce z dodatkiem słodu pszenicznego górnej fermentacji - bardzo, ale to bardzo cenione na świecie (no cóż ale już go nie ma) http://www.grodzisk.wlkp.pl/page.php?o=671} 2.IMPREZA Druga impreza to rajd zgniłej pyry, tutaj jest Info http://www.rajdy.duh.pl/nastepnyrajd.php Ja byłem na poprzednim 10 rajdzie i było wyśmienicie. Jest to impreza która odróżnia się od pozostałych, ponieważ po przyjeździe otrzymuje się Itinerer (czyli mapa na której...
Źródło: cruiserknight.fora.pl/a/a,47.html
Temat: Bęc, szklankę piwa - za wszystkich!
...części płuc, kilka kręgów w kręgosłupie chrupnęło mu z ulgą. Dziarsko wkroczył do izby. Minął liczne ciemne rogi, podszedł do kontuaru na środku pomieszczenia. Zamówił piwo. W szklanym kuflu. Było chłodne, bursztynowe, z bielutką pianką u kwiatu kufla. Zimna rosa spływała po ściankach naczynia. Bąbelki wesoło tańczyły, pojawiając się znikąd w płynie i szybciutko ulatując tam, skąd przyszły. Świetnie uwarzony w górnej fermentacji owoc pracy milionów malutkich drożdży przyzywał całym sobą spragnione usta... Co za ulga. Rzucił karczmarzowi drobną monetę, z przyjemnym chłodem kufla w ręce odwrócił się do sali. Uśmiechem, kiwnięciem głowy i ruchem brwi pozdrowił kilka znajomych twarzy. Odetchnął głębiej, delektując się posmakiem słodu jęczmiennego i chmielowej doprawy. Chwila, najlepszym zwyczajem chwil, potrwała...
Źródło: elendili.nazwa.pl/viewtopic.php?t=10
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
1. KP SA: Frater Podwójne Ekstrakt: 16,3° Alkohol: 7,6 % Rodzaj: Piwo górnej fermentacji Wysycenie średnie i średniotrwałe. Piana gęsta, biała. Kolor: bursztynowy. W zapachu kompozycja słodu i czegoś jeszcze...Lekko kwaskowe, bardzo sycące i ciężkie. Na koniec słodkawy posmak, nie polecam. Słabe. Cena za 0,5 litra b/w:3,89. Dostępne: Tesco Opieńskiego. 2. Browar Kielce: Frater Pszeniczny Ekstrakt: 12,5° Alkohol: 5,5 % Rodzaj: Pszeniczne Wysycenie słabe i krótkotrwałe. Piękna, gęsta piana....
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: piwa, wódki i inne trunki:)
jak ten Irish Beer? daje rade? to takie gornej fermentacji w stylu Guinnessa czy cos innego? warto szukac? :)
Źródło: animalattack.pl/forum/viewtopic.php?t=238
Temat: Piwo - wyrób domowy
witam mam pytanie jaka jest granica dla drożdży Górnej fermentacji 18C-20C czy w temperaturze ok30C cos się może stać i czy wahania temperatury mają wpływ na fermentacje tak ok 5C-7C
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057
Temat: Piwo - wyrób domowy
Pierwsza warka już zakapslowana, a więc trzeba zrobić następną Coś takiego wpadło mi w oko: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=464 a może zaproponujecie coś innego tylko jak na razie piwa górnej fermentacji.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057
Temat: Browary
...Rehmet, Inh. Rehmet & Kochmann 1914 - 1930 6) Brauerei W. Schilder 1865 - 1880 Brauerei A. Leipert 1880 - 1885 Brauerei Georg Tauber 1885 - 1902 Brauerei Aug. Fischer 1902 - 1910 7) Brauerei S. Schott (1841) 1855 - 1872 Brauerei Carl Winter 1872 - 1893 Brauerei Anna Winter Wwe. 1893 - 1912 Dampfbrauerei Carl Winter, Inh. Ferd. Winter 1912 - 1920 Tak na marginesie: moim ulubionym piwem jest niemieckie piwo pszeniczne (Weizenbier). Należy do piw górnej fermentacji, jak brytyjskie ale, porter, belgijskie lambic, trapistów, czy jak inne niemieckie Altbier, KĂślsch.
Źródło: prudnik.info/forum/viewtopic.php?t=974
Temat: : Początkujący raz jeszcze...
...jak czekolada. Ze smakiem whisky trzeba się oswoić, udomowić go. A to wymaga jednak pewnej wprawy, pewnego doświadczenia, okresu przyzwyczajania swoich kubków smakowych do tego rodzaju doznań. To trochę tak, jak z piwem. Niejeden z nas zawiedziony był straszliwie, gdy jako nastolatek po raz pierwszy sięgnął po butelkę piwa. Było gorzkie i śmierdziało stęchlizną. Jednak daliśmy sobie z nim radę, co? Podobnie będzie z przestawieniem się na piwa górnej fermentacji - angielskie bitters. Początkowo, spodziewając się czegoś w rodzaju "Żywca, tylko trochę lepszego", zawiedzeni określamy najlepsze nawet Theakston mianem "końskie siki" i prosimy barmana o Stellę Artois lub Heinekena. Druga rzecz to dobór samej whisky. Jak na pewno wiesz, Johnnie Walker Black Label to rzeczywiście co najmniej druga liga. Jako whisky mieszana, zawiera spory udział whisky...
Źródło: bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=141
Temat: Piwo, piwo, piwo pysze z pinką piwo....
...ze względu na sposób fermentacji oraz zawartości alkoholu i ekstraktu. Podział ze względu na sposób fermentacji: 1. Piwa dolnej fermentacji: * pilzeńskie - piwo jasne pełne, barwy jasno-złocistej, ten gatunek jest najpowszechniej produkowany w Polsce. * monachijskie (bawarskie)- piwo ciemne, pełne lekko słodkie. * dortmundzkie - piwo jasne, trochę słabsze od monachijskiego, nie produkowane w Polsce. 2. Piwa górnej fermentacji: * grodziskie - piwo lekkie, jasne pełne, alk. 1,8 - 2,5%, barwa złocista, kwaskowo-dymny smak, spotykane w Polsce. * porter - piwo ciemne, smak słodowo karmelowy. * angielskie - stout i ale. * niemieckie - weissebier. Podział ze względu na zawartość alkoholu i ekstraktu: TYP PIWA EKSTRAKT [w%] ALKOHOL [w%] Jasne lekkie 1,8-2,5 Jasne pełne 12 3,3-4,5 Jasne...
Źródło: stowarzyszeniemg.fora.pl/a/a,564.html
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
belgijski Kastaar, 6%, piwo górnej fermentacji, smakuje jak pszeniczniak z większą ilością voltów, bez reweli zapiłem to Wersteinerem, 4,8%, chwilowo nie mam ochoty na kolejne piwa
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: Maxi żarłoki i pijoki
...Zdania jednogłośne: dobre Zdegustowałem również Becks'a. Oczywiscie piwo jasne, bo niemieckie, ale dobre, musze powiedzieć, ze potwierdza sie moja teza, ze piwa mające około 5% smakują najlepiej. Co prawda na puszce pisało, ze wyprodukowano dla pepsi-cola company, ale kto by tam na to patrzył Naprawdę OK, godne polecenia. Jednakże najciekawszym i najbardziejoryginalnym piwem jakie zdegustowałem do tej pory był Guinness. Guinness – piwo górnej fermentacji typu stout czyli ciemne, prawie czarne piwo, uzyskiwane ze skarmelizowanego słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego, o ciężkim, słodko-gorzkawym smaku. Guinness to najpopularniejsze piwo produkowane w Irlandii w browarze Arthura Guinnessa St. James's Gate Brewery w Dublinie. Browar St. James's Gate z czasem stał się jedną z największych i najbardziej znanych firm piwowarskich na świecie. Obecnie guinness...
Źródło: auto-motor-i-sport.pl/motoforum/index.php?showtopic=1343
Temat: PIWO
oto strona gdzie jest wszystko o robieniu piwa w domu www.browamator.pl , ja od nich biore składniki, jak bede niał czas to zrobie i napewno dam spróbować, sklepowe to pomyje a oto mój przepuis wypróbowany: słod jeczmienny 5 kg cmiel aromatyczny 25 g, goryczkowy 50 gr drozdze do górnej fermentacji zacieranie: woda do 55 *C (10-12L) WSYBAC CAłY SłOD GOTOW. 30 MIN dolac reszte wody - gotowac30 min CEDZENIE: PRZEPłOKAC POZOSTAłOść(MłóTO) GORąCą WODą MA BYC OKOłO 22 LITRóW BRZECZKI(PłYNU) GOTOWANIE: OKOłO 1,5 GODZ PO ZAGOTOWANIU (WRZENIU) DODAC CHMIEL GORYCKOWY (CAłY) I Pół AROMATYCZNEGO POZOSTAłY NA 10 MIN PRZED KONCEM GOTOWANIA SZYBKO OSTUDZIć DO 20 *C (najlepiej w wannie z zimną...
Źródło: wierczanie.pl/forum/viewtopic.php?t=246
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
To chyba mam slaskie korzenie, bo mi to cos smakowalo. Zawsze mialem slabosc do tanich trunkow. A na powaznie, doskonale jest pszeniczne piwo o ktorym pisal yogi; blagam o namiary na jakiekolwiek tego rodzaju piwo w Poznaniu! Im bardziej metne i biale tym lepsze! Piwko w buteleczkach 0,2 swietne, mozna pic, pic i pic, choc ja i tak wole nasze polskie rodzimye Lech pils... Na marginesie: bodajze holandii jest tradycja wazenia piwa tzw gornej fermentacji, w przeciwienstwie do najczesciej spotykanych piw dolnej fermentacji, takich jak lagery, ale itd... Nie znam dokladnie procesu, ale wiem, ze wazy sie go w otwartych kadziach. Co wpadnie, to zostaje. Dlatego piwo z kazdej beczki ma inny niepowtarzalny smak i zalatuje komarem, mucha, sloma, lub innym smieciem ktore akurat wpadlo do kadzi. Ponoc od czasow UE, na kadziach sa siatki majace zapobiegac tego typu bajerom... Piwo oczywiscie...
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: Szybki chleb dla pracowitych inaczej
Za Wikipedią: Saccharomyces cerevisiae (czyt. sakharomyces cerewisje) - gatunek drożdży należący do grzybów, którego poszczególne szczepy (drożdże piekarnicze, drożdże górnej fermentacji, drożdże winiarskie, gorzelnicze) znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych i posiadają ogromne znaczenie dla człowieka, który wykorzystywał je już w starożytności w piekarnictwie, browarnictwie czy później w gorzelnictwie. Najprawdopodobniej zostały one odkryte i wyizolowane ze skórek winogron (na ciemnych owocach, na przykład śliwek, czasami widać ich biały nalot, komórki...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4776
Temat: Co do grilla
...z dobrych jakościowo piw rodzimych albo sięgnąć po równie dobre piwa czeskie, niemieckie, lub – to dla smakoszy o bardziej łagodnym usposobieniu – po lżejsze piwa amerykańskie. Jednakże warto się zastanowić, czy raz na jakiś czas nie powinniśmy spróbować czegoś innego. Otóż ciekawym wyborem mogą być piwa pszeniczne, przeżywające obecnie swoją drugą młodość. W produkcji tego doskonałego smakowo i aromatycznie piwa górnej fermentacji już od niepamiętnych czasów przodują Niemcy i Belgowie.
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=426
Temat: Dworkin
...do lokalu, jak i kilka niewielkich okienek dających raczej pozór oświetlania niż prawdziwą jasność we wnętrzu. Ale jak na shadow priest'a przystało zadowolony z owego półmroku. Przywołuje najatrakcyjniejszą z dziewek służebnych i z trudem odrywając oczy od jej wydatnego dekoltu zamawia sałatkę z lokalnych warzyw, wodorostów i grzybów, do tego jajecznicę z tuzina jaj, bochenek razowego chleba, ćwierć walca sera roquefort i dzban piwa z górnej fermentacji. Otrzymawszy dzbanek zaczyna sobie umilać oczekiwanie na posiłek oraz przybycie innych spodziewanych gości popijając powolutku z zadowoleniem swojego stouta (ach... te urocze bąbelki w ciemnym piwie )... Koniec klimatycznego wstępu Mam nadzieję, że pozostali wchodzący do tawerny też opiszą w kilku zdaniach swoje zachowanie tamże A co do faktów: 1. imię: Artur 2. wiek: 31 3. miejsce: póki co...
Źródło: wowpolandteam.fora.pl/a/a,12.html
Temat: Osteoporoza
...Kalifornia. Według najnowszych badań, ludzki organizm wchłania nawet połowę zawartego w kuflu piwa krzemu, który jest jednym z głównych składników wzmacniających budulec kości. Niestety nie wszystkie rodzaje piwa zawierają tak dużo krzemu. Z przebadanych przez amerykański zespół badawczy 100 rodzajów piwa, jasne piwa lager (tzw. dolnej fermentacji) produkowane z np. kukurydzy, zawierały dużo mniej tego pierwiastka, niż piwa górnej fermentacji (takie jak np. stout, czy porter). - Piwa z najwyższą zawartością chmielu i jęczmienia okazały się najbogatsze w krzem - powiedział dziennikarzom Sky News Charles Bamforth z kalifornijskiego uniwersytetu. Niestety i w tym wypadku przysłowiowy kija ma dwa końce. - Wyższe spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na jakość kości - przestrzegają naukowcy.
Źródło: marfanforum.pl/viewtopic.php?t=1308
Temat: Piwo - wyrób domowy
Drożdże górnej fermentacji pracują w tem 18-24 st.C. Zalecana max. temp. to 26 st. Wynika z tego, że 30 st. C to za dużo, drożdże tego mogą nie wytrzymać i piwo szlag trafi.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057
Temat: Wiosenny objazd_Leśniów,Łutowiec,Mirów,Góra Zborów,Rzędki
A propo dobrego piwka. W Krakowie stary browar na Borku Fałęckim produkował piwko o nazwie "Smocza głowa". Piwo typu ale, górnej fermentacji z dodatkiem miodu gryczanego. Piwo ciemne (kolor mocnej herbaty). Można jeszcze tego piwka (tylko już pod inną nazwą) napić się na Kazimierzu na ulicy Podbrzezie.
Źródło: forum_old.jurapolska.com/viewtopic.php?t=2396
Temat: Wina, tudzież inne alkohole :)
Piwa - generalnie wolę te warzone metodą górnej fermentacji takie jak ale, stouty Z robionych w Polsce - Palm (belgijskie ale warzone na licencji w Kielcach), Frater pszeniczny. Z lagrów czy pilsów - czeskie, takie jak Kozel, Straopramen, Radegast. Polski - najchętniej Lech. Wina - czerwone wytrawne - bardzo dobre i sensowne cenowo są chilijskie i argentyńskie cabernety i merloty. Z mocniejszych rzeczy - szkocka. A jak wódka to zimna Luksusowa, Finlandia, Bolls.
Źródło: zippo.net.pl/viewtopic.php?t=1566
Temat: Piwa picie..... czyli Świat alkoholi 2 :) Wstęp od 18 lat !
...(Grupa SAB). Piszesz tam jeszcze o rozwadnianiu. Druga bzdura. Po prostu niektóre gatunki piwa produkuje się w ten sposób, że mają znacznie zawyżony ekstrakt i potem się je podcieńcza do prawidłowej wartości - czyli między 11 a 12 % (zacznij od czytania etykiet). Nie przełknąłbyś pivka o wartości około 30 blg (30% ekstraktu w brzeczce). A co do marek ulubionych: Lech i Pilsner Urquell. I wcale nie przez sentyment lokalny Lubię też piwka górnej fermentacji, ale w Polsce praktycznie takich już się nie robi -0 spróbujcie Weizena A Żywca unikam od czasu jak zamknęli mój ulubiony browar w Gdańsku - Heveliusa. Taka moja zemsta Do "zółtych" i "zielonych" - może przy okazji stworzymy temacik piwny w jakimś Hyde Parku, zanim te nasze posty polecą do spamowiska? --- Te, niebieski, dobry pomysł, tyle że już taki temat jest zdaje się To sie zaraz...
Źródło: f1forum.formula1.pl/viewtopic.php?t=1554
Temat: Piwo pszeniczne w upały
W gorący dzień o wiele lepiej sprawdzi się orzeźwiające, łagodne białe piwo aniżeli klasyczny lager albo pils. Piwo pszeniczne często przypada do gustu kobietom - jego smak jest delikatniejszy, pozbawiony goryczki i można w nim wyczuć aromat bananów, goździków, gałki muszkatołowej, wanilii, cytrusów. Zamiast w topornych kuflach podaje się je w wysokich szklankach. Jest to ciemne lub jasne piwo górnej fermentacji produkowane ze słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego. Powstało w średniowieczu w Bawarii i zawsze było produktem ekskluzywnym - kiedyś we względu na cenę pszenicy, dziś dlatego, że jego wytwarzanie jest pracochłonne. Za butelkę takiego piwa w sklepie zapłacimy średnio od 4 do 7 złotych. W Polsce dostępne są między innymi następujące marki: niemieckie Erdinger, Paulaner, Faustus, Franziskaner,...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=2149
Temat: Jabol zagrożony, cider bezpieczny
...w Niemczech, Francji, Irlandii czy Szwecji, ma tam swoich zagorzałych amatorów i nigdy nie miało tak zszarganej opinii, jak w Polsce. Anglicy z kolei mają swój cider, w Polsce znany jako cydr lub jabłecznik. Nie muszą jednak walczyć z zakusami eurobiurokratów, bo mieszkańcy Wysp nie upierają się, że to jabłkowe wino. Cider to przefermentowany, sklarowany sok z jabłek o niskiej zawartości alkoholu (4-7 proc.), który powstaje w wyniku tzw. górnej fermentacji, czyli podobnie jak piwo. Wino jabłkowe wyrabia się z dosładzanych soków, jest też znacznie mocniejsze – 10-14 proc. - Naszym winiarzom udało się już wyeksportować pierwsze partie win owocowo-ziołowych do Austrii, Niemiec i Belgii. Jest to spory sukces, zważywszy na fakt, że kraje te mają długoletnie tradycje w ich produkcji – powiedział Jan Radoń, wiceprezes Polskiej Izby Winiarskiej. Jeszcze...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=5990
Temat: wyniki wyniki
Witam, gratuluję zwycięzcom, przede wszystkim Wemarowi, jako że osiagnął tak wspaniały wynik w 2 klasie. 116pkt kwalifikowało się na 2 miejsce w open !! a że to odbyło się w klasie spreżyn to kwalifikuję to do półki o nazwie przepaść. Specjalne podziękowania należą się Pablowi i Krycholowi za pomoc i rady. Dziękuję również organizatorom i wszystkim rywalom na parkurze, a kumplom przy górnej fermentacji :lol:
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=1493
Temat: Piwo - wyrób domowy
Moi drodzy jest instrukcja więc jej przestrzegajcie. Jak zdobędziecie jakieś doświadczenie to "róbta co chceta". Na dzień dzisiejszy w tych temperaturach jakie mamy można warzyć piwa górnej fermentacji. Wiadomo dla wędliniarzy i teraz piwowarów, że fruwają różne cholerstwa i mogą zaszkodzić naszym wyrobom. Z-BYCHU nie wydziwiaj uwarz to piwo wg instrukcji. Kombinować zaczniesz jak będziesz zacierał ze słodu. Z gotowca jeszcze nachmielonego nie można robić ekstremalnych eksperymentów.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057
Temat: nasze FAQ do serii 3
...Cydr, inaczej jabłecznik (franc. cidre, ang cider) - napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-6%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu jabłecznego (2-8% alkoholu), w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, i Irlandii. ale W większości krajów świata, w których jest napojem popularnym, nazwa "cydr" odnosi się do trunku alkoholowego. Tymczasem w Stanach Zjednoczonych taki sfermentowany napój określa się jako ciężki cydr (ang. hard cider), zaś słowo "cydr" zarezerwowane jest niemal wyłącznie dla tzw. cydru...
Źródło: sentyment.nazwa.pl/friends/////viewtopic.php?t=1578
Temat: Strzelcy 3miasto łączcie się - cz. 1
Na dzisiaj wystarczy powitań.Karabin kupiłaś? Kiedy testujemy? I pamiętaj ,że to Twój pierwszy karabin. Trzeba oblać czymś od czego nie zardzewieje. Może być Balistol [ górnej fermentacji] albo PKB [przenajmniej 10 lat leżakowane] , Brunox [V.S.O.P.] :)albo choć zwykła oliwka [ czysta taka z Krainy Reniferów].
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=7052
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
...historyczne odmiany pszenicy, jak płaskurka (niem.: emmer - stąd nazwa piwa), odmiana powszechna w starożytności, dziś tylko w uprawach reliktowych, samopsza lub mochnatka (niem.: einkorn), jedna z pierwszych w ogóle odmian pszenicy upawiana już ok. 4000 lat pne., orkisz (niem. dinkel) - odmiana pszenicy popularna w średniowieczu. Oprócz tych starych odmian mamy tu słód pszeniczny i jęczmienny z aktualnie występujących zbóż. Całość poddano górnej fermentacji i nie filtrowano. Krótko mówiąc - jakby sięgnąć po piwo z jakiejś zakurzonej muzealnej półki. Zresztą piwo warzone jest specjalnie na historyczny festiwal w Riedenburgu. kolor - brązowy, ciemnego bursztynu, przy tym całkowite, nieprzeniknione zmętnienie (jeszcze w butelce widoczne wielkie płaty drożdży); piana - kremowa, oleisto-maślana czapa, którą bez zbytniej przesady można porównać do najlpeszych...
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: Jedz, pij i popuszczaj pasa...
...można powiedzieć, że to swoisty rodzaj staropolskiego zabajone. Niegdyś się ją jadało na śniadania, ale w dzisiejszych czasach można to danie przyrządzić na deser. Jest tego pełno, ale ten jest możliwie najbardziej tradycyjny. Zamiast twarogu można było wrzucić jajka lub chleb albo wszystko na raz. No i jeszcze trzeba zaznaczyć, że ówczesne piwo z dzisiejszym miało niewiele wspólnego, było słabsze, mętne i kwaśne. Podlegało ono górnej fermentacji i między innymi stąd te różnice. A i jeszcze dzisiejsze piwo otrzymuje się z jęczmienia wtedy do jego produkcji używano przede wszystkim pszenicy a jęczmienia nie można było używać do wyrobu piwa pod groźbą cofnięcia praw piwowarskich.
Źródło: historia.org.pl/forum/index.php?showtopic=4680
Temat: Piwowarstwo domowe
...nie więcej niż 5% całej produkcji w USA, to niezwykle wzbogaciło ono piwną scenę i można zaryzykować twierdzenie, że kraj ten jest obecnie najciekawszym pod względem piwa miejscem na Ziemi ! Można tu znaleźć wszelkie style brytyjskich i irlandzkich piw, nierzadko lepszych niż oryginały, co przyznają sami Brytyjczycy i o czym świadczą laury międzynarodowych konkursów piwa. Znajdziemy też style piwa pochodzące z Niemiec, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. Ba, można znaleźć nawet odpowiedniki najbardziej wyrafinowanych piw belgijskich. Do tego dochodzi dużo zupełnie oryginalnych produktów, zwłaszcza wśród piw sezonowych. Istny raj dla piwoszy! Nie ma przeszkód formalnych by warzyć w polskich domach. O piwowarstwie domowym, jako bycie praktycznie dotąd nieistniejącym, przepisy ustawowe ani skarbowe w ogóle nie wspominają! Ustawa o Produkcji Win z 18.11.1948...
Źródło: razem.waw.pl/forum/viewtopic.php?t=519
Temat: Piwo mnie kobieto daj!
Piwny słownik Ale – piwo brytyjskie, produkowane za pomocą drożdży fermentacji górnej, przez co wyczuwa się wyraźny owocowy smak All barley – produkowane ze słodu jęczmiennego, bez dodatku cukru i innych zbóż All malt – produkowane tylko ze słodów zbożowych, bez dodatku kukurydzy i cukru Altbier – (określenie niemieckie) piwo górnej fermentacji, o barwie miedzianej. Powstaje wyłącznie ze słodu jęczmiennego przy użyciu jednokomórkowych kultur drożdży, leżakuje w niskich temperaturach Bitter ale – (określenie angielskie) mocno chmielowe piwo typu ale, najczęściej beczkowe, ma głęboki posmak goryczki chmielowej Bock – niemiecka nazwa mocnego piwa, przeważnie jest to piwo jęczmienne fermentacji dolnej. W Niemczech piwo to zawiera ponad 6,25...
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=38253
Temat: Ile pijecie piwa? jak często? i jakie?
W składzie nie ma żadnej pszenicy czy też zboża innego niż tradycyjny jęczmień a piwo wyraźnie zajeżdża czymś między pszenicznym a belgijskim wittem ze wskazaniem na ten drugi... To pewnie przez związki fenoli (eugenol, winyloguajakol) wytwarzane przez drożdże w procesie górnej fermentacji. "Weizenowski" posmak niektórych piw nie zawsze ma związek z pszenicą zastosowaną w ich produkcji. Fenole wprowadzają ten charakterystyczny dla pszeniczniaków wędzony/gorzko-korzenny smaczek. Rany, ale mnie suszy.
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=259
Temat: Radziowe, pierwsze warzenie piwa.
http://www.browamator.pl/...t_wskazowki.doc 2. Przygotowanie startera ,,Jeżeli planujemy fermentację brzeczek gęstych (pow. 12oBlg) i/lub fermentację w temp. poniżej 15oC (fermentacja dolna), zalecamy wykonanie startera. W przypadku piw górnej fermentacji o gęstości początkowej poniżej 12oBlg, starter nie jest konieczny. Jednak jego wykonanie da nam gwarancję pełnego powodzenia fermentacji i czyste sumienie, że zrobiliśmy wszystko jak należy. Zalecamy ! Podstawą startera będzie 1 litr sterylnej brzeczki o gęstości ok. 10oBlg. Do jej przygotowania najwygodniej będzie użyć suchego ekstraktu słodowego (100 g na litr wody). Ekstrakt mieszamy z gorącą wodą,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3659